Promotie van duurzaam tuinieren

Kraam met sedum daktegels en aquaria
< Blogoverzicht
21 februari 2017 door Nathalie Lapré

Natuurlijke Zaken werd door Gemeente Alkmaar gevraagd om deel te nemen aan het Festival Duurzame Helden 2016 op het Canadaplein in Alkmaar. Het was de vijfde keer op een rij dat de gemeente Alkmaar het festival organiseerde. Er zouden praktische tips gegeven worden over duurzaam wonen, recycling, voeding en eerlijk winkelen. Nu wilde Alkmaar ook graag dat het duurzaam tuinieren gepromoot zou worden. En wie daarvoor beter te vragen dan Natuurlijk Zaken van Landschap Noord-Holland?

We hadden een plan bedacht om duurzame regenwatertuinen zo goed mogelijk te presenteren. Dankzij materialen geleverd door Intratuin Heerhugowaard en Jonk Sierbestrating en een creatieve instelling hadden we tussen de ‘collega-kramen’ een stand neergezet met grote aantrekkingskracht.

Op zaterdag 10 september stond op onze kraam een opstelling waarbij water nu en dan de groene daktegels benevelde. Onze tijdelijke huismossel stak soms zijn ‘voet buiten de deur’ in het cuvet en voorbijgangers keken nieuwsgierig naar het aquarium. ‘Deze kunt u ook in uw tuin hebben!’

Terwijl Jack Bemelmans de groene mogelijkheden van de tuin uitlegde, stond Hartger Griffioen de duurzaamheid en vooral de haalbaarheid van regenwatertuinen toe te lichten. De mogelijkheden zijn namelijk legio en het hoeft niet eens zoveel te kosten. De kinderen verveelden zich ondertussen niet bij ons, want ik stond klaar met de schmink om ze om te toveren tot vlinder, bij en kikker met hier en een zwevende libelle.
Het werd een mooie en drukke dag, met name omdat het samenviel met de open dag van het creatieve centrum van Artiance, de wekelijkse markt en de Nationale Monumentendag. Daarbij was het prachtig weer, dus de zonnepanelen van de buren kwamen strak uit. Op de achtergrond klonk het regelmatige getik van hamertjes en niet lang daarna wandelde een ouder met het zelfgebouwde vogelhuisje van zoonlief richting onze kraam. Papa bekeek de sedum daktegels en zoonlief werd gevraagd ‘Wat zie jij in het aquarium?’

Bij de afsluiting klonken de stemmen hier en daar wat schor van al het gebabbel en de ingevulde formulieren van het duurzame publiek werden verzameld. De gemeente Alkmaar had een succesvolle dag gehad waarbij de sfeer meer dan goed was. De bijdrage die Natuurlijke zaken had geleverd werd erg gewaardeerd.

Door Nathalie Lapré

Gerelateerde producten

Een realistisch advies voor hogere natuurwaarden van uw watersystemen en aangepast beheer.
Gebiedsontwikkeling Waterbeheer
Advies
Met de aanleg van een poel creërt u een bron van leven voor dieren en planten.
Boerenerven Ecologisch beheer Natuurlijke tuinen Waterbeheer
Uitvoering
Een natuurlijke tuin. Een oase van rust voor mens en dier.
Boerenerven Ecologisch beheer Natuurlijke tuinen
Advies

Wilt u ook meer weten over regenwatertuinen of duurzaam tuinieren? Neem dan eens vrijblijvend contact op met Hartger Griffioen.