Natuurlijk tuinieren

Maak van uw tuin een fijne leefomgeving voor dieren en planten
< Terug naar overzicht

De natuur is kwetsbaar en de biodiversiteit gaat hard achteruit. Veel mensen willen de natuur een handje helpen en dieren en planten terugbrengen in de tuin. En wat is er heerlijker dan genieten in een tuin met volop leven: prachtige vlinders, kwetterende vogels, struinende egels, stromend water en geurende bloemen. Dat is voor iedereen binnen handbereik met een natuurlijk ingerichte tuin.

Inrichting van de tuin

Een natuurlijke tuin inrichten lijkt voor veel mensen ingewikkeld, maar u creërt heel eenvoudig een groene oase bij uw eigen huis. Het enige waar u rekening mee hoeft te houden is dat u goede leef- en nestelvoorzieningen voor dieren en planten in uw tuin aanlegt. Dan gaat de rest nagenoeg vanzelf. Zonder dat het ten kosten gaat van uw eigen wensen en eisen die u aan uw tuin stelt. Want een natuurlijke tuin biedt ook volop ruimte voor een mooi ontwerp en voldoende zit-, speel- en relaxruimte voor uzelf en uw gezinsleden.

Planten en water belangrijke voedselbronnen

Door het gebruik van inheemse plantensoorten in een natuurlijke tuin, zullen dieren voldoende voedsel vinden. Heuveltjes en muurtjes zorgen voor hoogteverschillen en een vijver of moeras voor water en een vochtige bodem. Plant vooral bessenstruiken en -bomen, daar zijn veel dieren dol op. En uitheemse siergewassen geven prachtige bloemen en zijn bovendien goede voedselplanten voor insecten. Vindt u juist een vijver mooi? Leg dan een natuurvijver aan waar vissen, kikkers en salamanders kunnen eten en nestelen.

Het onderhoud van een natuurlijke tuin vraagt wel een heel andere aanpak. Voor giftige middelen is er geen plek en de tuin krijgt geen winter- maar juist een voorjaarsbeurt. Zodat dieren in alle rust van hun winterslaap kunnen genieten.

Voor wie?

Een natuurlijke tuin moet echt bij u passen. U moet het niet erg vinden dat er allerlei beestjes in de tuin leven en enigszins groene vingers is een must.